În perioada 27-30 ianuarie a avut lor la Helsinki, în Finlanda, prima întâlnire a membrilor echipelor implicate în proiectul Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului. Fiecare dintre cele patru țări participante: Irlanda, Finlanda, Italia și România, pornește de pe poziții diferite în ce privește problema respectării drepturilor vârstnicului. În timp ce Finlanda și mai ales Irlanda au devenit conștiente de această problemă și au pus la punct politici speciale încă de acum douăzeci de ani, în Italia și România nu sunt studii naționale referitoare la abuzul asupra persoanelor vârstnice. La noi în țară există o lege referitoare la standarde obligatorii ce trebuie respectate în instituțiile de îngrijire și în îngrijirea la domiciliu, însă abuzul asupra vârstnicului nu se află pe agenda publică, iar referirile la acesta sunt sporadice și nu se concretizează în programe sau politici naționale. Și totuși, câteva ONG-uri au făcut deja pași importanți în acest sens. Asociația Umanitară Equilibre a publicat în 2010 primul și singurul studiu pe această temă realizat în Europa de Est și totodată a derulat o serie de traininguri și evenimente pe tema abuzului, iar în 2013 Asociația pentru Drepturile Pensionarilor în parteneriat cu alte ONG-uri și instituții publice din România au marcat pentru prima dată în România Ziua Internationala a Combaterii Abuzului împotriva Vârstnicului, pe 15 iunie.
Proiectul Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului pornește de la ideea că această problemă este o realitate în cele patru țări și de la nevoia de a vorbi deschis despre ea pentru a crește conștientizarea la nivel de familie, comunitate, societate. Scopul acestuia este schimbul de experiență, colectarea informațiilor și a materialelor pe această temă din țările partenere astfel încât la final cele patru echipe să elaboreze un pachet de training pentru voluntari și îngrijitorii informali ai vârstnicilor, cu accent pe problematica abuzului asupra persoanelor în vârstă.
În al doilea rând, proiectul urmărește să crească conștientizarea și combaterea acestor abuzuri, susținând țn cadrul publicului larg ideea de viață trăită demn la vârsta a treia.
Întâlnirea de la Helsinki a inclus colectarea de informații din fiecare țară implicată, participarea la un seminar pe tema abuzului asupra vârstnicului și vizitarea unor centre publice și private destinate seniorilor (Asociația Alzheimer Finlanda și Kampi, un club public destinat seniorilor și persoanelor fără loc de muncă).
Parteneriat pentru combaterea abuzului asupra vârstnicului este un proiect Grundtvig Parteneriate pentru învățare, se întinde pe o perioadă de doi ani (2013-2015), este finanțat de Comisia Europeană prin programul Life Long Learning, coordonat de Organizația Suvanto din Finlanda și derulat în parteneriat cu Age Action din Irlanda, Anziani e non solo din Italia și Asociația Habilitas-Centru de Resurse și Formare Profesională din România.