PROIECTE 2015
Less Hate, More speech – Tinerii se implică!, derulat de Fundația Median Research Centre în calitate de Promotor al proiectului, în parteneriat cu Asociația Educ și finanțat prin Fondul ONG în România, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014. Obiectivul proiectului este creșterea capacității elevilor și profesorilor din proiect de a recunoaste discursul instigator la ură din mediul online și offline și de a reacționa în mod sistematic și in concordanță cu valorile democratice la comentariile extremiste și discriminatorii. Proiectul se derulează din martie 2015 până în aprilie 2016.
PROIECTE 2014
Participarea la schimbul de experienta din Helsinki, Finlanda, in cadrul programului de mobilitati Partnership for Combating the Elder Abuse, implementat de Suvanto, Finlanda, in parteneriat cu Anziani e non solo, Italia, Age Action, Irlanda si Asociatia Habilitas, Romania.
Scoala de cetateni editia 2014, Targul de bunatati de la Herasti
Promovarea Proiectului Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică, implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja. Obiectivul proiectului este acela de a promova drepturile femeilor și de a proteja femeile victime ale violenței în familie prin urgentarea emiterii ordinului de protecție.
Generatia Y, proiect editorial realizat in parteneriat cu Agentia de presa RNews.
O carte, un mesaj, Biblioteca Scolii din Bordusani, Ialomita
PROIECTE 2013
Scoala de cetateni.
Pentru incurajarea implicarii copiilor si tinerilor in viata comunitatii, asociatia noastra initiaza si deruleaza, in anul European al Cetatenilor 2013, campania Scoala de cetateni.
Obiectivele campaniei:
Responsabilizarea copiilor in ce priveste cetatenia activa si educatia pentru comunitate;
Constientizarea termenului de cetatenie activa;
Identificarea si propunerea de actiuni ce vizeaza dezvoltarea comportamentului de cetatean activ;
Dezvoltarea spiritului de initiativa dar si a celui critic, a abilitatilor de relationare, comunicare, de lucru in echipa.
Prima Scoala de cetateni inscrisa pe harta va fi Scoala Elina Basarab, din Heresti, Giurgiu.
PROIECTE 2012
I.Bunicii mei sunt cool – campanie derulata sub semnul Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii , cu actiunile sale, unele dintre ele urmand sa devina actiuni permanente ale Asociatiei EduC.
1.Site-ul campaniei , http://www.buniciimeisuntcool.ro, cu pagina sa de facebook, un loc unde se intalnesc povesti de viata, fotografii cu bunici si nepoti, pasiuni comune, actiunile asociatiei noastre dar si alte actiuni cu bunici, parinti si nepoti.
2.Livada bunicilor mei, actiune in cadrul careia peste 100 de bunici si nepotii lor au plantat o livada de 300 de meri si peri in satul Niculesti, judetul Dambovita.
Prima livada a bunicilor mei a fost realizata cu sprijinul:
Syngenta Romania, Pepiniera Csaba, Primaria Comunei Niculesti, Impression Graphics, Ministerului Muncii, Solidaritatii si Protectiei Sociale, in parteneriat cu Fundatia Pretuieste viata. Parteneri media: Realitatea TV, TVR, www.realitatea.net, Agentia NewsIn Media, www.romaniapozitiva.ro.
3. Ne intereseaza ce aveti de spus!
Editia 1, Heresti, Giurgiu.Uneori nu trebuie decat sa pui doua generatii fata in fata si echipa ta nu mai are nimic de facut. Asta am trait la Heresti, Giurgiu, unde Ana Maria Gombos, profesoara in sat, copiii si bunicii lor au realizat, in cateva zile, un muzeu al obiectelor casnice, o dupa amiaza de povesti incredibile despre oameni adevarati si vieti adevarate! O basmaluta, o vesta, un tablou cusut, o bucata de sapun, un fluier – sunt lucruri gasite in podul bunicilor si tot atatea povesti de viata!
Actiunea a fost realizata cu sprijinul Muzeului Taranului Roman, al Companiei Alchimex si al istoricului Sorin Ionita, in parteneriat cu ADPR.
Editia a doua, Iasi, Colegiul National Costache Negruzzi. Si bunicilor de la Iasi le plac poveştile şi fiecare moment în care pot să arate ce ştiu, pe cine au cunoscut sau ce au învăţat cândva să facă, asa ca prietena noastra, profesor Luminita Cozmei a mobilizat copii si bunici pentru o a doua actiune Ne intereseaza ce aveti de spus! la „Colegiul National Costache Negruzzzi” .
Asa se face ca o după amiază obişnuită de toamnă rece s-a transformat într-o zi luminoasă, strălucitoare şi caldă. Si iata cum, inca o data, poveştile se petrec, una după alta: uite ce am găsit în lada de zestre, cum se păstrau cerealele, ce mâncau bătrânii, legenda iubirii, cum ne ajută bunicii să ne formăm ca oameni. Copiii cântă, ascultă o baladă veche de peste 200 de ani, le fac fotografii bunicilor şi, mai ales, învaţă ca distantele nu mai conteaza, ca totul poate fi impartasit si ca le-a placut, nici ei nu prea stiu de ce. Vor sti, peste multi ani, si vor aprecia mai mult.
Parteneri media: TVR, www.realitatea.net, Agentia NewsIn Media, www.romaniapozitiva.ro.
4.Conferinta de Incheiere pentru România a Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii 2012, 27-28 noiembrie, Predeal,judeţul Braşov. La aceasta conferinta Asociatia noastra a fost invitata, alaturi de alte ONG uri, sa prezinte initiativele sale legate de AEIA 2012.
La eveniment au participat Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Denisa Oana Pătraşcu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Mohaci, Prefectul judeţului Braşov, ambasadorii naţionali ai Anului, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice şi delegaţi ai reprezentanţilor Comisiei Europene în România.
Conferinţa, organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a facut cu aceasta ocazie, bilanţul rezultatelor obţinute pe parcursul Anului European 2012 în România.
Anul European 2012 a mobilizat un număr vast de persoane interesate din toată Europa să ia măsuri, cu scopul de a crea oportunităţi mai bune pentru îmbătrânirea activă şi de a consolida solidaritatea între generaţii. Au fost lansate sute de iniţiative noi şi au fost organizate numeroase evenimente la nivel european, naţional, regional sau local.
5.O carte, un mesaj
Elevi, seniori și părinți s-au decis să-i ajute pe copiii din Herești să-și completeze biblioteca realizată în urmă cu un an la inițiativa Anei Maria Gomboș și a Fundației Prețuiește viața cu sprijinul mai multor artiști și designeri. De pe 1 până pe 18 decembrie au fost adunate 500 de cărți care au ajuns la Școala Elina Basarab din satul Herești, județul Giurgiu.
S-au alăturat campaniei noastre copii, tineri, bunici și nu numai. Editura Reader’s Digest, Editura Jurnalul National, Editura RAO, Libraria Mihai Eminescu au facut posibila aceasta actiune realizata in parteneriat cu Fundatia Pretuieste viata. O carte, un mesaj este o campanie care va continua sa doteze biblioteci din mediul rural. Al doilea popas va fi la Parpanita, judetul Vaslui – o actiune initiata in 2013 de prof. Luminita Cozmei, din Iasi.
Toate acestea sunt actiuni care ne-au aratat ca dialogul intre bunici si copii este inca posibil si ca atunci cand sunt puse fata in fata, doua generatii aparent atat de indepartate pot face impreuna lucruri durabile.
Parteneri media: www.realitatea.net, Agentia NewsIn Media, www.romaniapozitiva.ro, Revista Tango.
II.In februarie 2012, Asociatia noastra a participat la campania In realitate esti mai bun, realizata de Realitatea TV in parteneriat cu MAI, cu o importanta donatie in alimente neperisabile in beneficiul familiilor afectate de caderile masive de zapada din Sudul tarii.
6.Cu bunicii la biblioteca, 20 decembrie 2012. Asociația EduC, în parteneriat cu Asociația pentru Drepturile Pensionarilor din România și Școala nr. 179 din București, a organizat, cu sprijinul Bibliotecii Metropolitane, pe 17 decembrie, acțiunea“Cu bunicii la bibliotecă”.
Copiii de la clasa a III-a B de la Școala Generală nr 179 din București, coordonați de dna prof. Teodora Ghidarcea, i-au invitat pe seniori la o șezătoare de Crăciun cu poezii de iarnă, colinde și gânduri bune. Darul acestora a fost un tur al Bibliotecii Metropolitane, o mică incursiune în lumea cărților care ne fac viața mai frumoasă. Copiii au aflat de la “ghidul” nostru, Carmen Scoipan, specialist în formare profesională, cum este organizată o bibliotecă mare, câte cărți adăpostește dar si câți oameni sunt dincolo de rafturile pline sau de miile de pagini scanate. Copiii au colindat, au recitat poezii de iarnă și au citit căteva gânduri scrise de ei pentru bunicii lor.
Acțiunea face parte din campania Bunicii mei sunt cool,inițiată de Asociația Educ (CRPDS),sub semnul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidaritații între Generații.
PROIECTE 2011
Ziua Minoritatilor Nationale
Asociatia noastra, in parteneriat cu Realitatea TV, a realizat, la finalul lui 2011, campania Ziua Minoritatilor nationale, o serie de declaratii pe tema contributiei catorva etnii la dezvoltarea civilizatiei romane.
Demersul jurnalistic subliniază că diversitatea – acceptarea ei, punerea ei în valoare – este una dintre cele mai importante trăsături ale lumii moderne. Iar asta pentru că, în loc să fie marginalizat, ceea ce este altfel, deci divers, poate deveni o calitate, un bun generator de resurse.
În România trăiesc 19 comunităţi etnice, fiecare cu tradiţii culturale, lingvistice şi religioase specifice. 18 Decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin hotărâre de guvern, în 1998. Demersul a venit după ce, la 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, drept document internaţional care oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.