Cititul e cool, au decis tinerii din Bordușani, Ialomița
Știrea despe cele 5 milioane de americani care se întâlnesc săptămânal să discute despre cărți în cluburi de lectură i-a pus pe gânduri pe adolescenții dintr-un sat frumos de pe malul Borcei. „Și noi putem face asta!”, au spus ei într-o perioadă în care cărțile par să fi fost părăsite sub praf și uitare. Sunt 700 de copii, nu milioane, dar sunt inventivi, au profesori dedicați, un director și un primar cărora le pasă. Și care dincolo de treburile lor zilnice, la școală, în clasă, în primărie, acasă, vor să mai facă ceva în plus pentru sat și pentru oamenii lui. Prin urmare s-au strâns cu toți, au stat de vorbă, au pus pe hârtie oamenii pe care îi cunoșteau și care ar fi putut să-i ajute să-și mărească un pic biblioteca. Au aflat de un proiect permanent al unei asociații din București care invită bunicii, copiii, editurile să aleagă o carte potrivită, să scrie un mesaj pentru tinerii care o vor citi și să o doneze. Și lucrurile s-au pus în mișcare.
În câteva zile, Asociația Habilitas a adunat peste 150 de volume de literatură școlară română și universală, Primăria din sat a asigurat transportul cărților, iar echipa Asociației Educ le-a adus de la București la Bordușani. Așa se face că biblioteca școlii s-a mărit puțin, însă lucrurile nu se vor opri aici. Și alte nume afară de cel al lui Mihai Sadoveanu, Lev Tolstoi, Jack London, Mihai Eminescu, George Calinescu, etc, își vor găsi o casă prietenoasă aici, în satul de pe brațul Dunării.
Tinerii sunt deciși să meargă mai departe și să inițieze și un club de lectură și alte acțiuni legate de carte, de istoria locului și de oamenii săi. Mulțumim tuturor celor implicați în proiect: Asociația Habilitas CFRP, domnul Constantin Nica, primarul comunei Bordușani-Ialomița, doamna director prof. Aurelia Codescu, prof. bibliotecar Mioara Zainea. Proiectul „O carte, un mesaj” este derulat de Asociația Educ, a început în 2013 și a sprijinit, până acum, trei comunități din mediul rural să-și îmbogățească biblioteca : Școala Elina Basarab – Herăști, Giurgiu; Parohia Sfânta Parascheva – Parpanița, judetul Vaslui și Grupul Școlar Bordușani, județul Ialomița.