Scoala de cetateni 2014 – Targul de bunatati de la Herasti
Turtișoare, plăcințele de căpriță, prăjituri de mălai însiropate, ceaiuri și cea mai bună limonadă pe care am băut-o vreodată au pregătit copiii pentru Târgul de bunătăți de la Herăști. Dacă la început, în urmă cu două luni, Târgul avea să fie evenimentul Școlii „Elina Basarab”, ieri, acesta s-a transformat în evenimentul satului.
Și nu numai al satului, pentru că școala a fost prea mică pentru cei 250 de cumpărători veniți din localitățile din jur, Hotarele, Sătic, Izvoarele dar și din București. Copiii se pregătesc de ceva timp pentru acest Târg: s-au organizat pe grupe, și-au împărțit sarcinile – cine face prajiturile, cine vinde, cine strânge banii și cine aduce cât mai mulți cumpărători. Și-au pregătit standurile, au pus bunătățile pe masă, și-au legat șorțurile și au așteptat să se deschidă porțile Școlii. „Veniți la gogoșele!” „Avem negrese cu glazură! Limonadă, ceai rece!”, își promova fiecare echipă bunătățile. Copiii au pregătit totul: au luat legătura cu sponsorii, au făcut invitațiile, au lipit afisele în satele din jur, au vândut, au făcut fotografii, au luat interviuri. „Știam că va fi un succes; copiii s-au mobilizat ca de fiecare data, iar mamele au fost extraordinare. Aproape că nu seamănă un stand cu altul, fiecare are alte bunătăți. Dar nu ne-am așteptat să fie atât de frumos și să avem atâția cumpărători. Ne-am propus ca aceasta să fie prima ediție a Târgului de bunătăți de la Herăști și să continuăm și anii viitori”, a spus prof. Ana Maria Gomboș, coordonatorul evenimentului. La finalul târgului, după ce coșulețele cu bunătăți s-au golit, cele patru grupuri – clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a și Grupa iepurașilor (clasele I – IV) au deschis pușculițele să numere banii strânși. După câteva ore de muncă serioasă, bucuria copiilor a fost mare când au făcut bilanțul unei zile de muncă în care și-au implicat părinții și profesorii, antreprenorii locali: au strâns 1100 de lei pe care ii vor folosi cum știu ei mai bine: pentru școală sau pentru alți copii mai puțin norocoși. „Dincolo de faptul că aici a avut loc un eveniment frumos și folositor, ceea ce trebuie subliniat este această întâlnire între oameni ai satului, autorități, profesori, jurnaliști, donatori pe care copiii au făcut-o posibilă. Târgul de bunătăți este expresia cea mai bună a proiectului Asociației noastre, Școala de cetățeni. Acesta îi încurajează pe copii, pe tineri, să caute cele mai bune idei, să creadă că ele pot fi realizate și să le realizeze prin propriile forțe”, a spus Liliana Iordache, director de programe al Asociației Educ. Felicitări mamelor și copiilor lor de la Școala Gimnazială Elina Basarab din comuna Herăști, județul Giurgiu, tuturor sponsorilor si participantilor! Credit foto: Cătălin Farcaș
Scoala de cetateni – 2013
Ne-am intalnit pentru a doua oara cu elevii claselor a VII-a si a VIII-a de la Scoala Elina Basarab din satul Heresti, judetul Giurgiu. Copiii au repetat ce au invatat data trecuta: ce inseamna cetatenie activa si cum poti dovedi ca esti un bun cetatean.
Primul lor proiect fiind amenajarea terenului scolii, copiii au mers pe locul fostei livezi, au masurat parcela si au propus tipurile de pomi si plante de care vor avea nevoie.
Apoi, organizati in ateliere, au aflat care sunt pasii pentru realizarea proiectului: si-au ales echipa de proiect, au invatat ce presupune corespondenta cu sponsorii, cum trebuie planificata o actiune, au pus pe lista necesarul pentru plantare si si-au impartit responsabilitatile.
Scrisorile catre sponsori au fost trimise si in scurt timp a venit si raspunsul: mesaje impresionante, calde, de sustinere pentru copii si actiunile lor. astfel, Compania Alchimex, un sustinator permanent al scolii si al actiunilor copiilor va fi prezenta prin reprezentantii sai si va furniza pomi fructiferi si arbusti. Compania Bakker va aduce rasaduri si bulbi de flori pentru amenajarea unor ronduri, iar domnul doctor inginer Marius Roman de la firma Pomicultor.com va trimite, de asemenea, pomi fructiferi.
I. Primii elevi la Scoala de cetateni
19 martie, Heresti, judetul Giurgiu – este primul rand din jurnalul Scolii de cetateni, campanie derulata de Asociatia Educ in 2013, Anul European al Cetatenilor. Timp de doua ore, 30 de elvi de clasa a VII-a si a VIII-a de la Scoala Elina Basarab au invatat intr-un cadru prietenos, prin discutii libere, ce inseamna sa fii un bun cetatean si cum poti demonstra asta.
Copiii au cautat in dictionar definitia cuvantului cetatean, au aflat ca orice cetatean are drepturi dar si obligatii, ce inseamna cetatenie activa. Dupa cateva relatari despre alti copii din Romania sau din lume care au reusit sa schimbe ceva in viata celor din jur, ei au decis ca declaratii ca: “eu sunt prea mic sa schimb ceva” si “mie sa-mi fie bine!” nu sunt valabile si pot fi uitate.
Impartiti in ateliere, elevii au cautat si enumerat probleme din comunitatea lor pe care ar vrea sa le vada rezolvate, actiuni pe care isi doresc sa le faca ei si care pot ilustra cel mai bine ideea de cetatenie activa.
Crearea unui laborator de chimie si fizica, plasarea unor containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, amenajarea spatiului din curtea scolii, dotarea unei sali de sport – am ales doar cateva din propunerile facute. Nici o idee n-a fost lasata deoparte, fiecare propunere a fost notata, apoi votata. Fiecare grup si-a sustinut si argumentat ideea aleasa si, la final, copiii au votat actiunea in cadrul careia vor exersa in saptamanile urmatoare ce au invatat azi: ca totul incepe de la a-ti propune si de la increderea ca mai multe voci pot schimba ceva in bine. Scoala de cetateni – Heresti este realizata in parteneriat cu Scoala Elina Basarab si va continua in saptamanile urmatoare cu realizarea, de catre copii, a proiectului votat: amenajarea curtii scolii. Actiunea este realizata cu sprijinul prof. Ana Maria Gombos si a prof. Florentina Milan, directorul scolii.
Proiectul Scoala de cetateni
Pentru incurajarea implicarii copiilor si tinerilor in viata comunitatii, asociatia noastra initiaza si deruleaza, in anul European al Cetatenilor 2013, campania Scoala de cetateni.
Obiectivele campaniei:
Responsabilizarea copiilor in ce priveste cetatenia activa si educatia pentru comunitate;
Constientizarea termenului de cetatenie activa;
Identificarea si propunerea de actiuni ce vizeaza dezvoltarea comportamentului de cetatean activ;
Dezvoltarea spiritului de initiativa dar si a celui critic, a abilitatilor de relationare, comunicare, de lucru in echipa.
Prima Scoala de cetateni inscrisa pe harta va fi Scoala Elina Basarab, din Heresti, Giurgiu.