Asociația EDUC

Acasă » Uncategorized » La Colegiul Miron Nicolescu, tinerii învață tehnici de comunicare și prevenire a violenței

La Colegiul Miron Nicolescu, tinerii învață tehnici de comunicare și prevenire a violenței

În fiecare zi de marți, un grup de tineri se strânge în sala de proiecție a colegiului Tehnic Miron Nicolescu nu pentru o oră de clasă obișnuită, ci pentru o serie de ateliere de tehnici de comunicare și prevenire a conflictului. Acestea sunt derulate de Serviciul de analiză și prevenire a criminalității din cadrul Poliției Capitalei, în parteneriat cu Asociația Transcena, în cadrul proiectului Gândirefresh (www.gandirefresh.ro).

Noutatea acestui proiect constă în faptul că depășește etapa conștientizării și a clasicei atrageri a semnalului de alarmă. Aici voluntarii lucrează direct, săptămână de săptămână, cu tinerii care riscă să se manifeste agresiv în situații obișnuite. Un alt atu al proiectului este faptul că fiecare atelier pornește de la situații reale, propuse și jucate de tineri. Ce se întâmplă de fapt: tinerii propun o situație conflictuală reală, întâlnită la școală, acasă sau pe stradă; își împart rolurile și joacă scena, urmând apoi să găsească singuri, prin discuții, toate soluțiile posibile de rezolvare a conflictului, apoi de prevenire a acestuia. Mai mult, dincolo de aceste scene uneori extrem de bine interpretate, tinerii sunt împărțiți în perechi, învață să facă diferența între argumentele pozitive și negative, între dicursul deschis, politicos și cel autoritar, agresiv. „Cea mai mare reușită a proiectului este că la un an de când îl derulăm în 18 licee din București, este să poți spune cu mândrie – uite, încă un destin salvat, spune psihologul Liana Roșescu, inițiatorul proiectului, referindu-se la povestea unui tânăr care în urma atelierelor a început să publice articole la o agenție de presă din București”. Și nu este singurul exemplu, din fericire sunt mai multe.

„Ne-am dorit ca la fiecare atelier să asiste și câte un profesor din școală, pentru că toți avem ceva de învățat din ce se întâmplă aici. Tinerii vorbesc despre viața lor de fapt, despre întâmplări adevărate pe care ei le trăiesc și faptul că cineva îi ascultă îi face să fie mai atenți la propriul lor comportament, la diferența pe care o face de multe ori cuvântul, tonul, atitudinea”, explică Mihaela Săsărman, trainer, președintele Asociației Transcena.

Dacă în alte licee proiectul a început ca urmare a numărului mare de tineri cu comportament violent, „colegiul nostru este cel care a cerut includerea în program. Și asta, subliniază dna. Floarea Irimia, directorul Colegiului, tocmai pentru că ne dorim să îi regăsim pe acești tineri în niște povești frumoase de viață, și nu în cifrele statisticilor violenței”.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a raportat pentru anul școlar 2011-2012 14.313 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre acestea, 6275 de cazuri, au fost catalogate drept „acte contra vieții, integrității corporale și sănătății”.

Atelierele de Tehnici de comunicare și prevenire a conflictului derulate în parteneriat cu Asociația Transcena au început în mai 2013 și se desfasoara în 18 licee din capitală ca parte a proiectului Gandirefresh inițiat de Serviciul de analiză și prevenire a criminalității din cadrul Poliției Capitalei. Obiectivul acestuia este responsabilizarea tinerilor prin metode educaționale non-formale, generarea unei schimbări în atitudinea lor față de situațiile cu potențial agresiv și însușirea tehnicilor de comunicare și prevenire a conflictului.Gandire fresh 1

Proiecte