Asociația EDUC

Acasă » Anul European al Cetateniei 2013 » Anul European al Cetatenilor pe întelesul tuturor

Anul European al Cetatenilor pe întelesul tuturor

IMG_0065Din 1983 incoace, Uniunea Europeana alege, in fiecare an, o tema de actiune ca sa atraga atentia statelor membre asupra unei probleme majore, dar si sa favorizeze evolutia mentalitatilor sau a comportamentului nostru fata de aceasta problema. Daca tema anului trecut a fost Imbatranirea Activa si Solidaritatea intre Generatii (Asociatia noastra a desfasurat campania Bunicii mei sunt cool sub semnul Anului European 2012 – www.buniciimeisuntcool.ro), anul acesta a fost declarat Anul European al Cetatenilor. Nu al cetateniei, al cetatenilor!

Iata cum au descris tema acestui an cativa dintre invitatii speciali ai evenimentului de lansare a Anului European al Cetatenilor – organizat astazi, la Hotel Intercontinental din Bucuresti:

Provocarea acestui An European al Cetatenilor este sa il intelegem nu atat din perspectiva drepturilor, ci mai ales a unei atitudini proactive, creative. Altfel spus: Europa este pentru noi o oportunitate, nu o alternativa la spiritul national, ci o structura complementara. Iar tema acestui an nu este sa impunem deciziile unor majoritati, ci sa incurajam participarea, promovarea ideilor celor care traiesc in statele membre. (Dacian Ciolos, Comisarul European pentru agricultura si dezvoltare rurala)

Tema acestui an ne cheama de fapt sa facem trecerea de la un concept juridic – acela de cetatean – la un concept mai creativ, mai implicat. Cetateanul european ramane, desigur, conectat la economic, social, politic, insa viata lui se imbogateste cu atitudini ca solidaritate, incluziune sociala, implicarea in problemele comunitatii in care traieste. (Luminita Odobescu, Consilier de stat, Cabinetul Primului Ministru)

Cel mai important tel al acestui an este, pana la urma, sa ducem dezbaterile de acest gen (si care au loc la seminarii, conferinte pe tema Anului European al Cetatenilor) intre oamenii normali, sa reusim sa ducem acest proces de a regandi Europa de jos in sus, dinspre cetateni spre politic si nu invers. (Csibi Magor, director World Wide Fund For Nature Romania)

In concluzie cum poate fi un roman cetatean european? Fiind un cetatean roman in primul rand, apoi participand la facerea regulilor, la verificarea respectarii lor, acolo unde traieste si munceste fiecare, avand idei care pot imbunatati viata lui si a comunitatii lui si punandu-le in practica: ca e blogger, jurnalist, ONG-ist, voluntar, proprietar, tanar, adult, senior. Nu pare sa fie imposibil. Daca o tema ca aceasta care poate parea seaca si lipsita de orice emotie a putut fi explicata de Matei Visniec, Cristian Mungiu, Cristian Manafu, Oana Popa, Gabriela Cretu, E.S Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei in Romania, Olivia Sgarbura, Oana Grecea,  facand apel la povesti de viata si experiente proprii, atunci da, dezbaterile de acest gen pot fi duse catre oamenii obisnuiti, cetateni ai Europei.

http://ec.europa.eu/romania/focus/07022013_lansare_anul_european_al_cetatenilor_inaugurare_retea_centre_europe_direct_ro.htm

Proiecte

%d blogeri au apreciat: