Asociația EDUC

Acasă » Educatie nonformala » Educatia nonformala – de la sistemul clasic de invatamant -cu accent pe IQ – la unul actual, orientat spre gasirea de solutii

Educatia nonformala – de la sistemul clasic de invatamant -cu accent pe IQ – la unul actual, orientat spre gasirea de solutii

 

De acest lucru este convinsa Irina Gruia, psihoterapeut si trainer . „In momentul in care termina 12 clase, tinerii care participa la activitati nonformale au o alta atitudine fata de viata – chiar daca au sapte pe linie la romana si la matematica, ei stiu sa se orienteze in viata, stiu sa isi gaseasca un job, sa faca fata unor situatii de blocaj sau sa-si gestioneze emotiile negative.

thumbff

Irina avea un profesor in liceu care ii invata ca <<adevarata arta a elevului este sa stie ceea ce nu trebuie sa invete>>. Un copil educat intr-un cadru nonformal isi va lua ce are el nevoie, in functie de tipul lui de inteligenta. „Te ajuta sa-ti exploatezi la maximum potentialul, liber – pentru ca de multe ori copiii sunt trimisi catre dorintele parintilor”, spune Irina. „Nu toti copiii sunt dezvoltati pe inteligenta logico-matematica sau lingvistica, mai sunt inca vreo sapte tipuri.”

Daca exploatarea potentialului este un beneficiu al educatiei nonformale, Madalina Ursu, coordonatoare de proiecte la fundatia Edu For All Brasov, nu crede ca tinerii din ziua de azi au nevoie de nonformal doar pentru pregatire tehnica, ea crede ca tinerii sunt din ce in ce mai adaptati si pregatiti pentru meseriile pe care le aleg. Dar daca abilitatile tehnice „ii individualizeaza”, tot ele ingreuneaza interactiunea lor cu alte persoane. Aici trebuie sa apara educatia nonformala. ”(Aceasta) se construieste din nevoia oamenilor de a crea un echilibru personal, de a se adapta dinamicii impuse de societate, de o nevoie de evolutie completa, nu doar pe plan tehnic. Se construieste asa cum e nevoie, nu e un produs brut, standard, care trebuie pilit pe margine anul asta, anul viitor pilit pe colturi, astfel incat sa se potriveasca fiecarei generatii.”

Tot educatia nonformala ajuta la descoperirea pasiunilor. Dupa ce Madalina a absolvit facultatile de Stiinte Economice si Informatica, a ales un master la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. „Prin intermediul educatiei nonformale mi-am dat seama ca nu e felul meu sa stau intr-un birou 8 ore tintita, facand acelasi lucru sau preocupandu-mi mintea cu o singura problema”. Madalina si-a dezvoltat inteligenta verbala, interrelationala si intrapersonala, dovedita prin teste aplicate inainte si dupa parcurgerea unor experiente nonformale.

Irina si Madalina sunt pasionate de educatia nonformala. Amandoua fac parte din Reteaua de Educatie Nonformala. Din retea fac parte mai multi oameni, la fel de pasionati, cu care atunci cand au ocazia, fac schimb de experiente si informatii pe aceasta tema. Este o initiativa a Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Institutul de Stiinte ale Educatiei. Mai multe detalii despre retea si metodele de educatie nonformala se gasesc pe www.nonformalii.ro .

Irina Gruia este psihoterapeut si trainerin cadrul Asociatiei Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune, unde aproximativ 400 de tineri participa anual la ateliere de dezvoltare personala.

Sursa: http://www.stiriong.ro/ong/educatie/nonformalul-ca-generator-de-solutii

 

Proiecte

%d blogeri au apreciat: