Asociația EDUC

Acasă » Uncategorized » Primii elevi la Scoala de cetateni

Primii elevi la Scoala de cetateni

19 martie, Heresti, judetul Giurgiu – este primul rand din jurnalul Scolii de cetateni, campanie derulata de Asociatia Educ in 2013, Anul European al Cetatenilor. Timp de doua ore, 30 de elvi de clasa a VII-a si a VIII-a de la Scoala Elina Basarab au invatat intr-un cadru prietenos, prin discutii libere, ce inseamna sa fii un bun cetatean si cum poti demonstra asta.

IMG_0142

Copiii au cautat in dictionar definitia cuvantului cetatean, au aflat ca orice cetatean are drepturi dar si obligatii, ce inseamna cetatenie activa. Dupa cateva relatari despre alti copii din Romania sau din lume care au reusit sa schimbe ceva in viata celor din jur, ei au decis ca declaratii ca: “eu sunt prea mic sa schimb ceva” si “mie sa-mi fie bine!” nu sunt valabile si pot fi uitate.

Impartiti in ateliere, elevii au cautat si enumerat probleme din comunitatea lor pe care ar vrea sa le vada rezolvate, actiuni pe care isi doresc sa le faca ei si care pot ilustra cel mai bine ideea de cetatenie activa.

IMG_0140Crearea unui laborator de chimie si fizica, plasarea unor containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, amenajarea spatiului din curtea scolii, dotarea unei sali de sport – am ales doar cateva din propunerile facute. Nici o idee n-a fost lasata deoparte, fiecare propunere a fost notata, apoi votata. Fiecare grup si-a sustinut si argumentat ideea aleasa si, la final, copiii au votat actiunea in cadrul careia vor exersa in saptamanile urmatoare ce au invatat azi: ca totul incepe de la a-ti propune si de la increderea ca mai multe voci pot schimba ceva in bine. Scoala de cetateni – Heresti este realizata in parteneriat cu Scoala Elina Basarab si va continua in saptamanile urmatoare cu realizarea, de catre copii, a  proiectului votat: amenajarea curtii scolii. Actiunea este realizata cu sprijinul prof. Ana Maria Gombos si a prof. Florentina Milan, directorul scolii.

Proiecte

%d blogeri au apreciat: