Asociația EDUC

Acasă » Uncategorized » 2,6 milioane de români merg la bibliotecile publice

2,6 milioane de români merg la bibliotecile publice

Importanța bibliotecilor publice în comunitățile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil față de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat în 17 țări europene realizat de TNS pentru Fundația Bill & Melinda Gates și care a evaluat impactul bibliotecilor publice în viața românilor.

Biblionet_Bunic-pe-skype-390x259Printre alte concluzii importante, menționăm: sunt tot mai mulți români care frecventează bibliotecile; activitățile și serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate; accesul la informație a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.

Astăzi, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanțare suplimentară, media europeană fiind de 40%. Acest lucru ar remedia  problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spațiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informației.

În condițiile în care România are în continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodării au internet la nivel național, penultimul loc printre țările UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet acționează ca facilitator pentru incluziunea digitală, oferind și asistând milioane de români pentru a accesa informație gratuit. Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității, situând România pe locul 5, după țări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) și Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că și-au rezolvat cel puțin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceștia au aplicat pentru un loc de muncă cu asistența bibliotecarilor și 9.000 de adulți au fost angajați, adică aproape 1/3 dintre aplicanți cu procent de reușită.

Sursa: www.romaniapozitiva.ro

Proiecte

%d blogeri au apreciat: