Asociația EDUC

Acasă » Uncategorized » 9 Mai – Ziua Europei

9 Mai – Ziua Europei

România sărbătoreşte pe 9 mai, Ziua Europei / FOTO: wikimedia.org

România sărbătoreşte pe 9 mai, Ziua Europei / FOTO: wikimedia.org
9 MAI – O SINGURĂ ZI – TREI SĂRBĂTORI.  Joi, 09 mai 2013, ora 10.00 cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de la 9 mai 1877, 9 mai 1945 Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de- Al Doilea Razboi Mondial şi ZIUA EUROPEI, militarii Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ vor participa, în garnizoanele de dislocare, la ceremoniale militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori. La Iaşi pentru sarbatorirea zilei de 9 Mai, militarii Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’, împreuna cu institutiile publice locale, organizează un ceremonial militar şi religios în Piaţa Tricolorului. Programul cermonialului va cuprinde mesajele autorităţilor locale, defilarea garzii de onoare si a muzicii militare.
Ziua de 9 MAI are in constiinta poporului român, o tripla semnificatie: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877; Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de- Al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945 si Ziua Europei.
Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o incununare a stradaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.
In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.
Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.
Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie’.
Fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.
ZIUA EUROPEI, istoric

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.Decizia a  fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Citeste mai mult pe http://www.realitatea.net

Proiecte

%d blogeri au apreciat: