Asociația EDUC

Acasă » Transcena » Susținere în Parlament pentru urgentarea emiterii Ordinului de Protecție

Susținere în Parlament pentru urgentarea emiterii Ordinului de Protecție

DSC_8656 Transcena 4 martie FireaNumele meu este Drăguța și nu mai sunt în viață pentru că a durat o lună de zile până când am primit ordin de protecție”. Este una dintre multele povești de viață încheiate în acest fel în urma aplicării cu întârziere sau a neaplicării ordinului de protecție. Povești ca aceasta au stat la baza monitorizării realizate, timp de doi ani, de o rețea de ONG uri care au cules date de la fiecare judecătorie, direcție de medicină legală, Poliție sau adăpost pentru femeile victime ale violenței, pentru a stabili dacă ordinul de protecție, în forma sa actuală, este eficient. Concluzia raportului: fără termene de timp clare și extrem de scurte, ordinul de protecție e aproape inutil. Acesta a fost motivul întâlnirii de astăzi de la Senatul României, Palatul Parlamentului, între organizațiile nonguvernamentale, senatori, deputați sau membri ai comisiilor permanente. Pentru că indiferent că vorbim despre aleși din Parlament, foști miniștri, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, ai mass media sau oameni obișnuiți care au venit să susțină cauza siguranței femeilor în familie, toti aceștia pot crea, împreună, legi mai bune pentru oameni. A fost o zi plină la Parlament; dar printre audieri, întruniri ale comisiilor, peste 40 de senatori și deputați au trecut pe la standul „Ordinul de protecție – doi ani de existență” pentru a semna declarația de susținere a unei legi mai bune pentru femeile victime ale violenței în familie.

Gabriela Crețu, Ana Birchall, Gabriela Firea, Doina Silistru, Ilie Sîrbu, Liviu Voinea, Raed Arafat, Victor Ciorbea, Dan Mihalache, sunt doar câțiva dintre cei care au semnat declarația de susținere. „Ne-am propus să obținem cât mai multe semnături în ideea unor interpelări privind îmbunătățirea legii 25 votată în 2012 și le-am obținut. Însă marele câștig al acestei zile este faptul că semnatarii declarației au propus deja să inițieze zilele următoare în Parlament o dezbatere pe tema propusă de proiect, pornind de la datele din raportul prezentat astăzi”, a spus Mihaela Săsărman, coordonatorul proiectului.

Acțiunea “Ordinul de protecție – doi ani de existență face parte din seria de acțiuni” derulate în cadrul proiectului „Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică”.

Amintim faptul că Legea 25 din 2012 care introduce ordinul de protecție pentru victimele violenței în familie a adus o serie de lucruri bune, însă, potrivit organizatorilor evenimentului, mai sunt multe lucruri de făcut. Deși ordinul de protecție a fost conceput ca o alternativă la intrarea de urgență a victimelor violenței în familie în adăposturi, acesta nu își atinge deocamdată scopul. Numărul de respingeri a cererilor de instituire a unui ordin de protecție este prea mare, iar timpul scurs de la cererea acestuia și până la aplicarea lui este prea lung, punând uneori în pericol viața victimei.

Obiectivul proiectului Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică este acela de a promova drepturile femeilorși de a proteja femeile victime ale violenței în familie prin urgentarea emiterii ordinului de protecție.

Proiectul Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică este implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și este finanțat de Open Society Foundation. Asociația Transcena și partenerii săi mulțumesc doamnei senator Gabriela Crețu și doamnei Nicoleta Mălănoiu, Comisia pentru Egalitatea de Șanse din Senatul României pentru sprijinul dat în organizarea acestui eveniment.

Proiecte

%d blogeri au apreciat: