Asociația EDUC

Acasă » Romania frumoasa » România Frumoasă – Muzeul Textilelor:  materiale și tehnici de-a lungul istoriei

România Frumoasă – Muzeul Textilelor:  materiale și tehnici de-a lungul istoriei

Priceperea la țesături a îndreptat-o pe tânăra din Hărțăgani, Hunedoara, spre Școala Populară de Artă, apoi către Universitatea de Arte Nicolae Grigorescu, din București. Dar pentru că, în anii 80, tapiseria și structura textilelor nu erau considerate artă, Florica Zaharia și-a căutat norocul la New York.

Aducea cu ea câteva lucrări, tapiserii frumos lucrate, așa că a fost angajată în muzeul celebru pe care, mai târziu, avea să-l conducă.

Asta până când a decis să revină în Apuseni, să înființeze un muzeu privat în care a strâns o colecție unică în partea asta de lume.  

Cuprins în trei spații, două în Băița și una în Hărțăgani, județul Hunedoara, Muzeul Textilelor reunește materiale și instrumente folosite în producția textilă de-a lungul istoriei.

Astăzi, se regăsesc aici cam 12.000 de textile și instrumentar textil, aparținând culturii românești dar și celei universale.

Florica Zaharia este doctor în textile, a profesat câteva decenii la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, având titlul de Conservator emerit.

România Frumoasă: despre oameni, fapte, locuri.

Află mai multe despre Muzeul Textilelor.

Sursa foto: Muzeul Textilelor

Proiecte

%d blogeri au apreciat: