Asociația EDUC

Acasă » Experiente noi » 9 lucruri pe care nu te-ai astepta sa le gasesti intr-o biblioteca

9 lucruri pe care nu te-ai astepta sa le gasesti intr-o biblioteca

Cand spui biblioteca publica, la ce te gandesti? La o cladire cu incaperi cu rafturi pline de carti, nu?

Am nimerit descrierea. Ei bine, ce-ai zice dacă ai afla că în biblioteci se schimbă destine? Că sunt mai multe povești de aflat decât cele cuprinse în paginile cărților, cu oameni care devin personaje în poveștile pe care ei înșiși le creează? Patru jurnaliști și scriitori, Irina Păcurariu, Vlad Petreanu, Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu, au fost curioși să vadă ce se întâmplă dincolo de ușile bibliotecilor publice din toată țara, așa că au pornit într-o călătorie și au descoperit ce lucruri incredibile se pot intampla intr-un asemena loc.  Iata 9 dintre ele:

1. Un targ de clatite – s-a intamplat la Ramnicu Valcea!

Biblionet_Rm-Valcea_Clatite-390x259

2. O  nunta – Biblioteca din satul Sandulesti, langa Turda.

3. Reintregirea unei familii – asta a reusit Alexandru, din Moreni.

4 Initierea in tainele gradinaritului – Turburea, judetul Gorj.

5. Infiintarea unei trupe de teatru – Biblioteca judeteana, Piatra Neamt.

6. Dialogul cu copiii ramasi acasa – Mii de românce plecate în Italia au reușit, cu ajutorul programului „Te iubește mama”, să vorbească și să-și vadă copiii rămași în țară, prin intermediul calculatoarelor legate la internet, din biblioteci.

7. Calatoria prin toata lumea – Un grup de vârstnici din Frâncești, Vâlcea, au reușit să își îndeplinească visul avut încă din tinerețe de a călători prin toată lumea. Și au făcut asta prin intermediul internetului, accesând pagini ale aeroporturilor, muzeelor, restaurantelor și ale altor locuri faimoase din marile orașe ale lumii, de pe calculatoarele bibliotecii din sat.

8. Cursul de prim ajutor – In biblioteca  din Târgu Frumos inveti cum să salvezi inimi și vieți. 25 de elevi au învățat cum să acorde primul ajutor în situații de urgență, de la manevra Heimlich la resuscitarea persoanelor rănite în accidente rutiere. Inițiativa s-a extins apoi în toată regiunea și astăzi peste 2.000 de persoane au absolvit cursul.

9. Vizionarea unui meci proiectat pe peretele bibliotecii – În Comloșul Mare, un bibliotecar microbist a decis să folosească biblioteca în interesul tuturor din comunitate, chiar și al acelora care nu îndrăznesc să îi treacă pragul. Astfel, în timpul UEFA Champions League 2012, acesta a scos proiectorul afară, a adunat întreaga comunitate în jurul bibliotecii și a proiectat meciurile pe peretele exterior al acesteia.

Poveștile adunate din bibliotecile de prin toată țara au reamintit importanța acestor instituții pentru comunități. Rolul bibliotecii este de a reîntregi comunitatea, de a aduce oamenii la un loc și de a le deschide lumea cu ajutorul informației tuturor celor care îi trec pragul, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă.

Mai multe povești găsiți pe site-ul www.căutătoriidepovesti.ro, de unde puteți descărca prima carte dedicată bibliotecilor publice din România „Căutătorii de povești”, în format e-book, scrisă de Cătălin Ștefănescu, Vlad Petreanu, Irina Păcurariu și Radu Paraschivescu.

Cei 4 căutătorii de povești au pornit la drum pentru a vedea cum s-au schimbat bibliotecile după ce acestea au intrat în programul Biblionet. Această investiție de $26,9 milioane din partea Fundației Bill&Melinda Gates, a constat în echipamente IT și training pentru bibliotecari. Din 3.000 de biblioteci din România, peste 2.000 au intrat în acest program.

Sursa: http://www.romaniapozitiva.net

http://www.romaniapozitiva.ro/romania-pozitiva/9-lucruri-pe-care-nu-te-ai-astepta-sa-le-gasesti-intr-o-biblioteca/attachment/biblionet_rm-valcea_clatite/

Proiecte

%d blogeri au apreciat: