Sâmbătă, 23 noiembrie, s-a încheiat seria de patru mini ateliere de dezvoltare personală organizate de Evoluăm împreună și psihologul Luminița Băltărețu. Aceasta este singurul trainer din România format la școala Lisei Bourbeau, creatoare a conceptului „ascultă-ți corpul“, potrivit căruia modul în care percepem realitatea din jurul nostru determină multe dintre lucrurile care ni se întâmplă.
Seria mini-atelierelor le-a propus participanților, timp de două săptămâni, o analiză detașată, fără vinovății sau timidități inutile, în raport cu temele alese: frică, răni, furie și libertate.
Nu este deloc ușor să vorbești despre furie, frică, răni – ale tale sau ale altuia. Par a fi mai degrabă subiecte tabu, pe care nu le atingem prea des în discuțiile noastre obișnuite. E nevoie de timp și de o anumită stare ca să ajungi la asemenea subiecte incomod de personale. Și totuși, când trainerul îți vorbește despre propriile lui limite, când ceilalți participanți încep să înșire momentele când le crește tensiunea, când își descriu furia sau lucrurile care i-au rănit cândva, deși credeau că le-au uitat, te trezești într-un alt plan. Uiți că ai venit doar ca observator. Descoperi că e o experiență pe care o să o recomanzi și altora – e una să știi că sunt momente în care furia te macină sau că ai probleme dureroase și nerezolvate de mult și alta e să le vezi scrise și descrise pe o foaie de hârtie. Odată ce le-ai numit, drumul merge într-un singur sens – le recunoști, le accepți, afli cum le poți controla și începi să le transformi în ceva bun. Mini atelierele se bazează de fapt pe dialogul încrucișat trainer – participanți, pe introspecție, testimonial și o serie de exerciții care îți construiesc, treptat, o altă percepție față de temele propuse: într-un fel le priveai când ai venit, altfel le vezi la final. Enumerarea unor situații, descrierea modului în care ne manifestăm în aceste situații, care este rezultatul manifestărilor, cum poți gestiona frica sau furia – sunt puncte atinse pe parcursul acestor ateliere. Iar la finalul lor înțelegi că deși sentimentele astea negative păreau fără soluție, ele pot fi transformate în energie bună și folositoare, aplicând exercițiile de la curs. Până la urmă, totul se învață. Chiar și arta de a trăi bine.
Atelierele organizate de Evoluam împreună și psihologul Luminița Băltărețu vor continua și în 2014.
Acasă » Educatie nonformala » A trăi bine se învață