Imaginile cu câteva ciute de lopătar au fost surprinse într-o pădure din județul Suceava. Acestea se adună la masă, un punct de hrănire instalat de pădurarii suceveni, dar înainte de asta fac turul locului, asigurându-se că vor fi admirate pe îndelete.
Cerbul lopătar are coarne lățite care cad primăvara devreme și se dezvoltă din nou, până toamna; lopătărița nu are coarne.
Aceasta are blana brun-roșcată, cu pete albe pe spinare și poate trăi până la 25 de ani. Îi place să mănânce lujeri, muguri, coajă de arbori tineri, ierburi uscate, dar și jir, ghinde, fân. Ciuta de lopătar devine matură după patru ani, când fată unul sau dou pui, care stau cu ea până la un an.
La Socodor, județul Arad, sunt peste 1.000 de cerbi, aici fiind cea mai mare rezervație de cerbi lopătari în libertate din Europa. La noi, cerbul lopătar este protejat prin lege.
Câteva cifre privind hrana animalelor sălbatice:
În România, sunt 242 de fonduri cinegetice gestionate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Pentru hrana animalelor care trăiesc aici, pădurarii asigură în fiecare an peste 1.600 de tone de cereale și semințe, 1.500 tone de fân, lucernă și frunze, peste 340 de tone de rădăcinoase și suculente și aproape 300 de tone de sare.
România frumoasă: despre oameni, fapte, locuri.
România frumoasă este un proiect care-și propune să găsească și să distribuie știri pozitive despre oameni extraordinari, locuri frumoase, fapte, proiecte, mici afaceri locale care se pot constitui în modele și care pot deveni o sursă de inspirație.
Sursa: www.rosilva.ro.
