Asociația EDUC

Acasă » Scoala » Invatand din greselile altora – de ce sunt apatici muncitorii francezi

Invatand din greselile altora – de ce sunt apatici muncitorii francezi

Iata cum explica o cunoscuta jurnalista apatia muncitorilor francezi: acestia au devenit lenesi din cauza invatamantului fara valoare.

Principalul vinovat de apatia fortei de munca franceze, crede Janine di Giovanni,

The Daily Beast

una dintre cele mai respectate voci din jurnalismul international, este sistemul de educatie fara valoare din Franta, care nu incurajeaza spiritul creativ, fortandu-i pe elevi „sa invete sa repete papagaliceste, nu sa analizeze”, sustine pagina electronica „The Daily Beast”, intr-un articol ce are ca punct de plecare recentul schimb de replici dintre presedintele-director general al producatorului american de anvelope Titan International, Maurice Taylor, si ministrul francez al redresarii productiei, Arnaud Montebourg. Taylor a starnit scandal in Hexagon dupa ce afirma intr-o scrisoare ca angajatii de la uzina Goodyear din Amiens sunt „asa-zisi muncitori” care lucreaza „doar trei ore pe zi”.

In opinia jurnalistului Peter Gumbel, autorul studiului „On Achève Bien les Écoliers„,  Franta este dominata in prezent de „o cultura a lucrurilor fara valoare”. Acesta, la randul sau, critica sistemul scolar din Franta pentru crearea unei generatii de birocrati care refuza sa gandeasca creativ, dintr-o perspectiva noua. „Obiectivul institutiilor de invatamant din Franta nu este acela de a impartasi minunea invatatului, ci de a invata elevii sa indure un sistem competitiv care da dureri de cap. Elevii francezi sunt invatati sa repete papagaliceste, nu sa analizeze – sa invete pe de rost paragrafe intregi si sa le reproduca. Cei care supravietuiesc sunt alesi sa conduca guvernul si sectorul privat. Cei care nu reusesc sunt umiliti fara rusine”, spune Gumbel. „The Daily Beast” remarca faptul ca Franta are „resurse si potentiale enorme”, fiind un lider in industria aeronautica, industria produselor de lux si chiar in industria anvelopelor. „Pare insa ca nimeni nu profita de acest lucru”, afirma publicatia electronica. Este citata in acest sens declaratia unui consultant francez de management care a absolvit scoala in Franta, a lucrat in sistemul financiar din Londra si s-a intors la Paris: „Nu exista aici spirit antreprenoprial. Sistemul de stat si cantitatea sa uriasa de administratie si hartogarie descurajeaza capitalismul”.

Contextul:Goodyear a anuntat la finele lui ianuarie ca uzina din Amiens se va inchide, amenintand 1.173 de posturi. In Franta, din cauza crizei economice, in special, mai multe situri industriale sunt amenintate cu inchiderea, intr-un context de degradare a mediului social.

Sursa: www.hotnews.ro

Proiecte

%d blogeri au apreciat: