Cati parinti sau profesori simt ca, pentru un copil, a invata sa iti protejezi sanatatea, a invata sa iti administrezi resursele, a invata sa fii responsabil, sa iti asumi riscuri etc. trebuie sa fie, natural, parte a unui proces de educatie, alaturi de a invata sa citesti sau sa socotesti?
Obisnuim să folosim des sintagme ca „educatie antreprenoriala”, „educatie civica”, „educatie financiara”, „educatie pentru sanatate”, insa nu obisnuim sa vorbim de „educatie pentru a citi si a scrie corect” sau „pentru a gandi corect”. Procedam asa pentru ca simtim nevoia sa alaturam procesului educational segmente, domenii pe care nu le consideram parte intrinseca a unui astfel de proces.
Ma uit adesea in jur, cu tristete, si vad cat de «cocoliti» sunt multi copii, mai ales cei de la oras, cat de dependenti de resursele familiei ajung tinerii la 25 de ani, cat de usor copiaza si cat de greu creaza, si inclin sa cred ca tot mai putini dintre ei simt lucrurile asa cum ar trebui sa fie ca urmare a unei educatii sanatoase.
Ne dorim ca generatia urmatoare sa traiasca mai bine si mai mult, dar prin modul in care interactionam cu ea, facem, fara sa vrem, exact pe dos. „Eu am trait greu, lui sa ii fie usor”. De parca „usor” ar insemna, obligatoriu, „mai bine”. Usor poate fi, de exemplu, sa te uiti cinci ore la televizor sau sa faci chat nearticulat pe net.
Cei corect educati stiu ca usor nu inseamna sa iti faca altcineva temele nici la scoala, nici in viata. Pentru ei, usor inseamna sa gasesti solutii la problemele pe care le vei intilni. Ori, pentru asta, e nevoie de mult mai mult decat ceea ce se invata in multe sisteme educationale ramase, din pacate, in secolul trecut (noroc ca avem doar 12 ani de cand suntem in alt secol).
Ne place sa ne referim la modelul finlandez, dar uitam ca in Finlanda sunt multe conditii „de mediu” complet diferite de ale noastre, care fac practic imposibil exportul unui astfel de model: populatie scolara mica, PIB urias, taxe mari pe veniturile mari si, in plus, parinti care ii invata pe copii sa fie seriosi si responsabili „ca niste adulti”, inca de cand sunt foarte mici.
Ne place sa ne uitam la modelul american, dar uitam ca in educatia lor primara se invata din texte si situatii inteligente despre a reusi, a esua, a incerca din nou, a lucra in echipa, a inova, a face serios ceea ce ai de facut; ca manualele de limba si literatura sunt inlocuite cu cititul textelor originale, ca plagiatul se pedepseste cu exmatriculare, ca orice operatie financiara la clasa este insotita de chitanta si rest potrivit,
etc.
Investeste in educatie!
Autor: Srefania Popp, Sursa: http://raiffeisencomunitati.ro/invitatul-lunii/educatia-corecta-drumul-de-la-%E2%80%9Eusor%E2%80%9D-la-%E2%80%9Emai-bine%E2%80%9D/