Asociația EDUC

Acasă » Anul European al Cetateniei 2013 » Adevăratul câștig al anului European al Cetățenilor…

Adevăratul câștig al anului European al Cetățenilor…

… este vocea lor. Dincolo de conferințe, broșuri și campanii media de promovare a drepturilor și îndatoririlor unui cetățean european, cuvântul lui începe să se facă auzit. Aceasta este concluzia unui articol publicat pe site ul www.presseurope.eu și care trece în revistă momentele de revoltă reprezentative pentru 2013:

1.Revoluția bebelușilor din Bosnia – pentru că Parlamentul s-a dovedit incapabil să emită o lege privind înregistrarea rapidă a nou-născuților, oamenii au decis că e timpul să facă presiuni.

2.Mișcările de protest din Bulgaria – mii de oameni blochează în fiecare zi străzile din jurul Parlamentului din Sofia pentru a cere noi alegeri.

3.Revolta slovenă – politicienii compromişi au dispărut de pe scenă, iar noul guvern pare conştient ca este sub supravegherea populaţiei.

Croația, România, Macedonia – în mai multe țări din Balcani, oamenii ies în stradă pentru a denunța abuzuri și pentru a cere o nouă formă de politică, susțin autorii articolului. sofia-protestMotivele pentru care oamenii protestează sunt întotdeauna locale, însă ele au câteva puncte comune: politicienii și-au pierdut legitimitatea, scandalurile de corupție sunt la ordinea zilei, promisiunile electorale sunt niște glume proaste. Oamenii obisnuiti au înțeles că ii pot determina pe alesii lor să-și schimbe atitudinea. Ei cer transparență si un comportament responsabil din partea politicienilor. Şi rezultate concrete în schimbul impozitelor pe care le plătesc. Pentru că politicienii sunt în serviciul cetăţenilor, nu invers.

(Joost van Egmond, Dirk van Harten, Cuvântul cetățenilor)

Sursa: http://www.presseurop.eu/ro/content/article/4087461-cuvantul-cetatenilor

Proiecte

%d blogeri au apreciat: